TOP

Geografie
Kroatië ligt in Zuidoost-Europa en grenst aan Bosnië en Herzegovina, Hongarije, Montenegro, Slovenië en Servië. In het westen van Kroatië grenst het complete land aan de Adriatische kust. Daarnaast kent Kroatië veel variatie in geografie en natuur. Kroatië is over het algemeen erg bergachtig, heeft meer dan 1100 eilanden en heeft een schitterende natuur met veel verschillende soorten planten, bomen, diersoorten en natuurlijk de wereldberoemde nationale parken zoals de Plitvice meren en de Krka watervallen.

Heb je een visum nodig voor Kroatië?
In Kroatië heb je geen visum nodig. Wel is het belangrijk om een geldig Nederlands paspoort of een Europese identiteitskaart mee te nemen. Heb je een niet-Nederlandse of meervoudige nationaliteit, dan raden wij je aan contact op te nemen over de vereiste reisdocumenten met je ambassade of die van Kroatië.

 

Vaccinaties
Voor Kroatië heb je geen vaccinaties nodig.

 

Drinkwater
De laatste jaren is de kwaliteit van het drinkwater in Kroatië sterk toegenomen, dit komt vooral door de verbeterde watervoorzieningen. De Kroaten zelf drinken wel gewoon het water uit de kraan, omdat dit volgens hen veilig genoeg is om te drinken. Toch kopen wij vaak flessen water om het zekere voor het onzekere te nemen.

 

Taal
De taal die in Kroatië wordt gesproken is Kroatisch. Daarnaast spreekt een heel klein deel ook Servisch of Italiaans. Bij de meeste campings, hotels, restaurants en toeristische plekken wordt er ook gewoon Engels en Duits gesproken.

 

Valuta
Kroatië is een van de weinig landen in Europa die niet de euro als valuta heeft, zij betalen echter met de zogeheten Kuna. Vanuit Nederland kuna’s meenemen is niet raadzaam, het beste is om deze in Kroatië te pinnen of bij een bank naar binnen te gaan.

Pinnen in Kroatië
Het kan zijn dat geldautomaten commissie rekenen bij het pinnen van geld, dit is echter niet nodig wanneer je de juiste handelingen verricht! Wanneer je de Engelse taal kiest bij het pinnen, druk dan nadat je op ‘withdrawal’ hebt gedrukt op ‘without conversion’. Wanneer je er voor kiest om ‘with conversion’ dan krijg je minder kuna’s terug dan je eigenlijk hoort te krijgen, omdat je dan commissie betaald aan de desbetreffende pinautomaat.

 

Auto
De laatste jaren heeft de Kroatische overheid veel geld gestoken in de infrastructuur van Kroatië. Hierdoor is de bereikbaarheid en veiligheid van sterk toegenomen. Vanuit Nederland bereik je Kroatië meestal het snelst via Keulen, Frankfurt, München, Oostenrijk en dan door Slovenië. Uiteraard ben je afhankelijk vanaf waar je in Nederland vertrekt, maar over het algemeen is dit de snelste route.

 

Vignetten
In Kroatië hoef je niet met een vignet te rijden, dit moet echter wel in Oostenrijk en Slovenië. Het is mogelijk om deze landen te vermijden via bijvoorbeeld Italië, maar dit is niet bepaald praktisch. In Oostenrijk is één vignet meestal 10 dagen geldig, deze kosten zo’n €9,00 per stuk. In Slovenië ben je voor een maandvignet meestal zo’n €30,00 kwijt.

 

Vliegtuig
Vluchten vanuit Nederland, België en Duitsland naar Kroatië duren gemiddeld zo’n 2 uur, ook ben je hier uiteraard weer afhankelijk vanaf waar je vliegt. Vliegen vanaf Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen, Brussel, Dortmund of Düsseldorf ligt het meest voor de hand, omdat vanaf hier de meeste vliegtuigen vertrekken en de reistijd het kortst is.
Dit zijn de grootste vliegvelden van Kroatië:

Dubrovnik, Pula, Rijeka, Split, Zadar, Zagreb

Nu aanmelden!

Meld je nu gratis aan bij Dutchroutes